Stichting Texel Academy concept

In een dringende zoektocht naar horecapersoneel verzonnen Texelse Horeca ondernemers samen een oplossing die in Stichting Texel Academy in 2018 zijn vorm kreeg; een horeca opleiding op het eiland die onderscheidend is van vergelijkbare opleidingen in het land. Ambitieuze studenten krijgen een mbo niveau 2 én/of 3 opleiding in de richting van kok, gastvrouw of gastheer. De studenten volgen lessen en doen praktijkervaring op bij één van de vele horecabedrijven op het eiland.

Het onderscheid zit in de kleinschaligheid, de extra aandacht, de kwaliteit van het onderwijs en in een aantal andere ingrediënten. Zo kunnen de studenten op het eiland wonen en elke student heeft een baangarantie (afhankelijk van de hoeveelheid openstaande vacatures). Daarbij is er een doorstroom mogelijk naar vervolgopleidingen, en de opleiding duurt één jaar in plaats van, de gebruikelijke, twee jaar. Verder is er begeleiding om de leerlingen tijdens zo een intensief jaar te helpen. Tot slot krijgt het unieke karakter van de Wadden en Texel een zichtbare plek in het onderwijs. Geen enkel concurrerend initiatief kan het eilandleven als ingrediënt tot verleiding inbrengen.

Onder het motto ‘wie niet wil vergrijzen, moet verjongen’ treft de Texel Academy een brede doelgroep. We willen met ons unieke concept jongvolwassenen uit heel Nederland naar het eiland halen. Ook willen we Texelse jongeren de ruimte bieden om op het eiland te blijven en te studeren. Heb jij een passie voor het vak en heb je al een baan op Texel? Dan krijg je bij ons de ruimte om om een diploma te behalen.

Stichting Texel Academy is in 2018 opgericht door Texelse horecaondernemers en inmiddels uitgegroeid tot een samenwerkingsverband tussen talloze ondernemers, eilanders, politiek en onderwijs. De enthousiaste samenwerking resulteert in een duurzaam recept tegen vergrijzing en tekorten op de arbeidsmarkt. Klik hier om te zien wie onze partners zijn.

Ontmoet het team

Bestuur

Peter Bongaards – voorzitter

Rob Vos – penningmeester

Marianne Langeveld – secretaris

ROC Kop van Noord Holland

Ted Kroes – docent vakleer koks

Teresa Visser – docent Nederlands, rekenen & Engels

Merel Geven – docent vakleer gastheer/gastvrouw

Mirjam Snoek – stageconsulent

Peter Buis – coördinator

Team

Loes Faber – coach

Jaap van Spengen- coach

Simone Grömminger – projectleider